18. 10. 2017
Určitě jste se s tím už setkali. Pečivo zakoupené v běžném obchodě se třetí den nedá jíst. Na chlebu vykvete plíseň, rohlíky a housky ztvrdnou. Otevřete masovou konzervu a v ní se v hromadě tuku krčí trošek hmoty, která má to maso představovat. Koupíte si v Německu nebo v Rakousku svůj oblíbený nápoj, sušenky, masovou konzervu, či jiný výrobek, který se prodává i v našich supermarketech a ten samý produkt má jiné složení. „Takový výrobek našemu zdraví vyloženě neškodí, ale ani je neposiluje. Z etikety na výrobku sice získáte informaci o tom, co všechno obsahuje. Máte však pokaždé možnost a čas vše podrobně studovat, a když vám složení nevyhovuje, najdete v daném obchodě jinou, kvalitnější alternativu?“ ptá se Jiří Čejka, trojka na kandidátce za Středočeský kraj.
Co s tím, my Zelení, hodláme dělat? Našim občanům zajistíme objektivní informace a zavedeme již do mateřských škol zábavné osvětové programy o významu kvality výživy a potravin. Prosadíme přijetí norem, které budou jednoznačně určovat složení potravin. Jestliže bude produkt označen jako výrobek z hovězího masa, pak bude muset obsahovat minimálně 85% výhradně hovězího a žádný drůbeží separát.
Bude-li chléb nazýván jako pšenično-žitný, pak k jeho výrobě bude muset být použit příslušný poměr pšeničné a žitné mouky a žádná barviva. „Vyrábět s co nejnižšími náklady, a dosáhnout co nejvyššího zisku z prodeje, je bohužel fenoménem dnešní doby a potraviny nejsou výjimkou. Na současném stavu se stejnou měrou podílejí jak výrobci, tak i prodejci“ uvedl Petr Štěpánek, lídr Středočeského kraje. „Musí být důsledně uplatňován zákon o ochraně spotřebitele, aby nedocházelo k jeho klamání. A také, aby všichni prodejci měli jasné a spravedlivé postavení na trhu.“