(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-153759558-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');

18. 11. 2019

Člen českých Zelených Michal Berg byl zvolen členem předsednictva European Green Party na jejím 30. kongresu  ve finském Tampere. Je jediným Čechem ve vedení některé z evropských politických stran.

„V době klimatické krize získávají Evropští zelení stále více na důležitosti. Po volbách do europarlamentu jsme čtvrtou nejsilnější skupinou, stále častěji máme zastoupení i ve vládách jednotlivých zemí nebo vedení velkých evropských měst. Je ale jasné, že se jedná o úspěchy zejména v západní a severní Evropě. Pro nejbližší roky tak bude jasnou prioritou zvýšit politickou sílu Zelených ve střední a východní Evropě, včetně Česka,“ uvedl po svém zvolení Michal Berg.

Evropští zelení mají po kongresu i nové spolupředsednické duo – dlouholeté lídry Monicu Frassoni a Reinharda Bütikofera nahradili Evelyne Huytebroeck z Belgie a Thomas Waitz z Rakouska. Jejich úkolem bude navázat na aktuální „zelenou vlnu“ volebních úspěchů, která nejen posílila zelenou frakci v europarlamentu z 51 na 74 europoslanců, ale také zvýšila sílu zelených v dalších zemích. Vedle Michala Berga jsou v předsednictvu Mar Garcia (Španělsko), Ute Michel (Německo), Vula Tsetsi (Řecko), Mélanie Vogel (Francie), Jean Lambert (Velká Británie) a Oras Tynkkynen (Finsko).

„Zelení jsou zastoupeni ve vládách Švédska, Finska a Lucemburska, nyní vyjednávají o vládním angažmá v Rakousku. Němečtí zelení se pak v průzkumech přetahují o pozici nejsilnější strany s vládní CDU, na komunální úrovni se Zelení podílí na řízení měst jako jsou Amsterdam, Vídeň, Helsinky nebo Oslo,“ vyjmenoval aktuální úspěchy zelené politiky v Evropě Michal Berg„Stále více lidí si uvědomuje, že bez řešení zásadních ekologických problémů dneška se životní podmínky na mnoha místech v Evropě budou zhoršovat. V Portugalsku podobně jako u nás mají problémy se suchem, Švédsko trápí lesní požáry, mnoho měst zejména na východě Evropy zase smog. Zelení napříč Evropou tyto problémy řeší,“ dodal.

Kongresu v Tampere se zúčastnili delegáti a delegátky z více než 30 členských stran. Českou Stranu zelených zastupovala 1. místopředsedkyně Magdalena Davis a člen předsednictva Vít Masare. Kromě místa ve vedení EGP zaznamenali čeští Zelení úspěch i v osobě Josefa Šmídy, který byl za European Greens zvolen do koordinačního výboru Global Greens.

Více: Tisková zpráva European Greens a profily Evelyne Huytebroeck a Thomase Waitze