10. 12. 2019

Pohled na Jílové, autor fotografie Posázaví, licence CC BY-SA 3.0.

Ve středočeském Jílovém u Prahy se díky našim zeleným zastupitelům zavádí od příštího roku „participativní rozpočet“. Na projekty občanů byl vyčleněn 1 milión Kč. Ve Středočeském kraji tak přibyla další obec, ve které mohou rezidenti přímo rozhodovat o tom, kam se budou směřovat obecní peníze.

Jedním ze základních principů zelené politiky je podpora aktivní účasti občanů na rozhodování. Moderním nástrojem, který Zelení dlouhodobě prosazují, je tzv. participativní rozpočtování, čímž se rozumí vyčlenění určité částky z celkového rozpočtu obce, o jejímž určení rozhodnou občané v hlasování. Než samotný výsledek hlasování, kdy se často rozhoduje mezi několika velice kvalitními projekty, je často podstatnější, že občané mají příležitost se zamyslet nad tím, co jim v obci chybí, diskutovat s dalšími o svých prioritách i zažít, že i z pozice jednotlivce lze reálně ovlivnit hospodaření obce a proměnit její vzhled.

Inspiraci pro zavedení participativního rozpočtu jsme přebrali z dalších měst, kde tento jednoduchý nástroj zapojování občanů do chodu obce zdárně využívají. Je přeci skvělé, když veřejnost může sama navrhnout, co by kde chtěla realizovat a následně i hlasováním vybrat, který projekt si přeje nejvíc.“ říká k tomu Jan Stachura zelený zastupitel Jílového.

Přemýšlíte, co se dá za veřejné peníze postavit? „Projekty nebo nápady nejsou věcně omezené, pouze musí být technicky realizovatelné. V jiných obcích se realizovaly například dětská hřiště, interaktivní lavičky, lávky nebo pořádali akce pro veřejnost. Jsem dost zvědav, co nakonec vznikne u nás v Jílovém. Nápadům se meze nekladou. Projekt jen musí být veřejně prospěšný a na obecním pozemku.“ doplňuje Stachura.

Podrobnosti o participativním rozpočtu Jílového naleznete zde.

Petr Brož
člen jesenických Zelených