16. 12. 2019

Politici v Madridu vyslechli slova Grety o „konci slibů“ a neslíbili pro jistotu vůbec nic, protože se nedohodli vůbec na ničem. Je potřeba, aby nové unijní vedení nečekalo na konferenci v Glasgow za rok, ale aby EU sama přišla se srozumitelnou iniciativou vedoucí k radikálnímu snížení spalování fosilních paliv, především uhlí,“ komentuje výsledek Madridu Petr Štěpánek, předseda Zelených.

Hrstka vlivných bez účasti vědců klimatologů v hlavním jednání konference rozhodla, jakoby by byla odtržena od reality dnešního světa. Přitom nejde jen o budoucnost nás samotných, ale zejména o budoucnost našich dětí, které politici v Madridu zradili. 😢

Madridský debakl podle mě ukázal na dvě hlavní překážky boje s klimatickou změnou. Tou první je příliš velká provázanost uhelné a ropné lobby s politickou reprezentací většiny zúčastněných zemí. Tou druhou je neochota politiků riskovat vlastní pozice nepopulárními opatřeními, protože transformace na čistější, uhlíkově neutrální ekonomiku bude rozhodně bolet. Pokud se však takoví odvážní lídři nenajdou, bude nás to o něco později bolet všechny a nesrovnatelně více,“ dodává Magdalena Davis, naše 1. místopředsedkyně a starostka středočeského Mníšku pod Brdy.