23. 4. 2020

Josef Šedlbauer ze Zelených v Libereckém kraji a lídr koaliční kandidátní listiny Pro Krajinu byl v čele projektu, díky kterému je Česko soběstačné v produkci dostupných a funkčních pomůcek proti koronaviru.

Vše začalo na Technické univerzitě v Liberci (TUL), kde se vědci již léta zabývají výrobou nanomateriálů a konkrétně textilií. Během jednoho týdne dokázal tým kolem vedoucího katedry chemie a krajského zastupitele profesora Josefa Šedlbauera rozjet výrobu roušek s ochrannou vrstvou z nanovláken, které prostřednictvím Libereckého kraje distribuovali nemocnicím, hasičům, domovům důchodců a dalším organizacím a institucím, které musí fungovat i v době nouzového stavu.

Vlastní výrobní kapacita TUL ale nestačila a také výroba celé roušky z nanomateriálu se z dlouhodobého hlediska a pro uspokojení řádově větší poptávky nejevila vhodná. Výsledkem několika týdenního úsilí (můžete si projítzde) bylo vytvoření filtračního materiálu, který lze vkládat do standardní ústenky velikosti 15 cm x 20 cm.  V konečné fázi se podařilo dojednat výrobu s panem Dušanem Zvěřinou, majitelem firmy Obrokov, s. r. o. Pan Zvěřina kvůli vysoké poptávce odřekl výrobu pro zahraničí a tím zvýšil produkci na 5 milionů filtrů týdně. Tohle pohodlně stačí pokrýt potřebu ochranných pomůcek pro lidi, kteří nepřicházejí do přímého kontaktu s nemocnými Covid-19. Filtr zachytí 81 % částic velikosti viru. Po použití se vymění a látkovou roušku stačí dezinfikovat běžným způsobem.

Tenhle příběh je hodně zkrácený, stojí za ním však spousta lidí: především studenti a zaměstnanci TULky – těm patří velký dík za obrovské množství času a práce, které věnovali a vykonali v boji proti pandemii koronaviru. Díky patří i odvážným podnikatelům, spolupracujícím na výrobě a distribuci, a také osobnostem veřejného života, které projekt osobně podpořily. V krátkém videu se dozvíte víc a filtrační materiál si můžete rovnou objednat https://www.rouskylidem.cz/.

„Tenhle příběh je pravda“ se zpívá ve známé písni a námi krátce popsaný příběh je také obrazem toho, jak by mohla správa věcí veřejných v Česku vypadat. Analyzovat si problém, vymyslet řešení, ověřit a uvést do praxe; propojení vědeckých pracovišť a podnikatelské sféry; hospodárné nakládání s finančními prostředky. Příběh Zeleného Josefa Šedlbauera je unikátní, ale jeho know-how se může šířit dál. Stačí si správně Zvolit. #krajskevolby2020

Soňa Mikešová
členka rady krajské organizace Středočeských Zelených a předsedkyně říčanských Zelených