6. 12. 2019

Pohled z Tetína směrem k Srbsku. Autor fotografie: Hynek Moravec, licence Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported.

Středočeští Zelení vítají vynětí 40 kilometrů spodního toku Berounky ze seznamu významných vodních cest využitelných k dopravě. Proti splavnění dosud přirozeného toku této krásné řeky byli od počátku nejen starostové a zastupitelé dotčených obcí a městských částí Prahy, ale i ochránci přírody, občané i řada Zelených, kteří proti záměru aktivně vystupovali.

„Splavnění Berounky nedávalo nikdy smysl ekonomicky ani ekologicky,“ říká Magdalena Davis, starostka Mníšku pod Brdy a 1. místopředsedkyně Zelených a pokračuje „za obrovské peníze by se umožnilo plout motorovým lodím do Berouna, ale zničila by se jedinečná krajina Českého krasu a Křivoklátska. Přitom pro místní podnikatele je daleko přínosnější rozvoj cyklostezek a rekreačního potenciálu této oblasti, která těží z blízkosti Prahy.“

Poslanci změnu schválili zrychleně již v prvním čtení. Novelu zákona musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident Zeman. Senátor Petr Orel zvolený za Zelené a KDU-ČSL k tomu dodává „Doufám, že se v Senátu novela dočká široké podpory. Tato investice nemá opodstatnění. V situaci, kdy se extrémní sucha střídají s přívalovými dešti, je důležité, aby se na vodních tocích zachovaly i znovu vytvářely meandry. Pro zadržování povodní jsou totiž zdaleka nejefektivnějším i nejlevnějším řešením přírodní tok s okolní nivou. A v neposlední řadě je taková krajina prostě krásná a pohladí na duši. Z mého pohledu jsou všechny navržené vodní cesty v ČR jen svatým grálem Ministerstva dopravy a investiční lobby.“

Soňa Mikešová
členka rady krajské organizace a předsedkyně Zelení Říčany